x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

Fer front a una epidèmia

  • DR. ANTONI ENCINAS I PIÑOL
  • |LLEIDA
Actualizada 08/06/2020 a las 17:16
opinió

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© opinió

SEGRE
opinió

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© opinió

SEGRE

Hi ha moltes

maneres de descriure com s’estructura la resposta a un nou agent biològic. La simplificació ens permet visualitzar de forma ràpida on som, situar el nostre marc mental en l’entorn adient, centrar l’operativa i comunicar de forma efectiva quan les mateixes paraules canvien a implicacions diferents.

La “normalitat” és el primer dels estadis. Es caracteritza per la no-presència del virus, bacteri o qualsevol tipus d’agent dintre del territori definit. Existeix més o menys coneixement d’aquest agent i del seu comportament. Es coneixen també les característiques sanitàries i poblacionals. El propòsit d’aquesta fase és identificar riscos i disminuir vulnerabilitats, planificar mesures i fer provisió de coneixements i mitjans.

Si l’agent biològic arriba al territori, entrem en una nova fase que s’anomena de “contenció”. L’objectiu és eliminar-ne la presència impedint que s’instal·li en la població. Es comença per identificar els casos positius per mitjà del sistema sanitari, fer el mapa de contactes per parar-ne la transmissió i rastrejar l’origen de la infecció fins al cas inicial. Aquest primer cas que s’introdueix al territori s’anomena pacient zero o cas índex. És imprescindible traçar les cadenes de transmissió per aïllar completament el patogen.

A vegades ocorre que no és possible impedir la instal·lació de l’agent al territori. A causa de l’alta transmissibilitat o per tractar-se d’una zoonosi (agent latent en animals), es fa impossible evitar-ne la propagació dins la comunitat. Entrem en una nova fase, la “mitigació”. Aquí propòsit és detectar els focus on la transmissió comunitària està per sobre dels límits acceptables. Aïllar-los i aplicar tota la capacitat sanitària per controlar-ho.

La “pandèmia” és la darrera fase. La infecció s’escampa arreu, desbordant tota capacitat per aturar-la, i causa un nombre important d’afectats que posen al límit els sistemes sanitaris. L’objectiu d’aquesta fase és disminuir la mortalitat i tots els esforços se centren en els malalts. Les mesures de mitigació han de ser draconianes per evitar el col·lapse dels serveis bàsics.

Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre