x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

El Claustro de la UdL exige libertad de los presos independentistas

  • Redacció
Actualizada 17/10/2019 a las 15:57
Aprueba crear una comisión de evaluación del respeto de los derechos humanos al Estado
El Claustro de la Universitat de Lleida, reunida en sesión extraordinaria, ha aprobado este jueves por 108 votos a favor, 12 votos en contra, y 3 en blanco, un manifiesto de rechazo de las condenas de los presos políticos catalanes y de la judicialización de la política. El texto, basado en una propuesta de Universidades por los derechos civiles y la democracia, y con incorporaciones de Alternativa de Estudiantes, exige la inmediata puesta en libertad de las personas injustamente condenadas o en prisión provisional y el sobreseimiento de todos los procesos penales y administrativos en curso relacionados así como el retorno de las personas exiliadas.

El texto, el primero de este tipo aprobado por una universidad catalana, incluye la creación de una comisión de evaluación del respeto de los derechos humanos, civiles y políticos en el Estado Español, formada por miembros de toda la comunidad educativa, y que exporte sus resultados y conclusiones al ámbito universitario tanto nacional como internacional.

Por otra parte, el Claustro ha aprobado ocho propuestas de las diez presentadas por Alternativa de Estudiantes, entre las cuales están la adhesión de la UdL a la huelga de mañana, 18 de octubre, la declaración de personas 'non gratas' al rey Felipe VI, al juez Manuel Marchena, a la delegada del gobierno, Teresa Cunillera, y nombrar Campus 1 d'Octubrel actual campus de Cappont.
EL DOCUMENT

Manifest de rebuig de les condemnes dels presos polítics catalans i de la judicialització de la políticaEl Claustre de la Universitat de Lleida, reunit el dia 17 d’octubre de 2019, manifesta:

Que es ratifica en les declaracions aprovades per aquest Claustre el 26 de setembre de 2017 i el 13 de febrer de 2019, en les que es denunciava la judicialització d’un conflicte polític i reclamava la posada en llibertat de les persones empresonades per la causa de l’1 d’octubre, així com la cerca de solucions mitjanant el diàleg i la mediació, partint del reconeixement del lliure exercici a l’autodeterminació.
Que atesos els esmentats precedents i en coherència amb les anteriors declaracions, un cop conegudes les sentències condemnatòries, el Claustre de la Universitat de Lleida es manifesta en els següents termes:
1. Davant la sentència que ha condemnat membres del Govern, cessats per l’aplicació de l’article 155, així com la presidenta del Parlament, el president d’Òmnium i l’expresident de l’ANC, membres de les diverses universitats catalanes presentem un text de protesta i de crida a la mobilització pacífica, cívica i democràtica.

2. La situació creada arran de la sentència és excepcionalment greu. S’ha judicialitzat una qüestió estrictament política, i els poders de l’Estat han forçat l’ordenament jurídic, amb l’aplicació abusiva i punitiva de la presó preventiva (denunciada pel Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU)i la condemna per sedició, un delicte que ja no existeix en les altres democràcies europees del segle XXI, aplicant el càstig reservat per a delictes com l’homicidi. No oblidem els informes sobre el desenvolupament del judici emesos per institucions i observadors internacionals en referència a la vulneració de drets, que són la base de l'estat de dret. Allò que està amenaçat no és només el sobiranisme català. L’amenaça gravita sobre la integritat de les llibertats i drets fonamentals com els de manifestació i d’expressió, per una deriva autoritària que criminalitza la dissidència. Aquesta excepcionalitat fa necessària i urgent una resposta cívica i institucional clara.

3. La Universitat sempre ha estat un espai autònom respecte del poder econòmic i polític. Un espai de llibertat de creació i de pensament, i d’estímul d’actituds crítiques. Per això mateix, tots els Estatuts de les universitats catalanes es refereixen explícitament a principis com els de llibertat, democràcia, justícia, igualtat o solidaritat. Principis que es concreten en el foment del pensament crític, la cultura de la llibertat, el respecte al pluralisme i l’educació en els valors cívics propis d’una societat democràtica. En moments com els que està passant la societat catalana, l’observació d’aquests principis i valors ens obliguen a un compromís actiu, ferm i sostingut amb la defensa dels valors democràtics i dels drets fonamentals.

En conseqüència, el Claustre de la Universitat de Lleida

● Declara que no hi ha marge per al silenci de la institució universitària davant la situació actual de repressió i l’erosió de les llibertats i els drets civils i polítics. I, alhora, renova el seu compromís públic amb la defensa de les llibertats i els drets personals i col·lectius, el d’autodeterminació entre aquests.
● Exigeix la immediata posada en llibertat de les persones injustament condemnades o en presó provisional i el sobreseïment de tots els processos penals i administratius en curs relacionats, i el retorn de les persones exiliades.

● Considera que la redacció i aprovació d’una “Llei d’amnistia” és la via preferent per tal de reprendre el camí del diàleg.

● Expressa el seu suport a totes les mobilitzacions cíviques i pacífiques plantejades en favor dels drets civils i per la llibertat de les persones condemnades, processades i privades de llibertat.

● Rebutja la repressió i la violència policial, que ja ha ocasionat greus lesions a manifestants, amb l’agreujant d’haver emprat mètodes prohibits en diferents normatives, pròpies i internacionals.

● Manifesta la convicció que en una cultura democràtica madura no hi ha altra via per a la solució dels conflictes i les diferències polítiques que el diàleg, la negociació i el respecte a l’expressió democràtica de la voluntat popular.

● Creació d’una comissió d’avaluació de la integritat i el respecte dels drets humans, civils i polítics a l’Estat Espanyol, formada per membres de tota la comunitat educativa, i que exporti els seus resultats i conclusions a l’àmbit universitari tant nacional com internacional.

● Insta a la creació d’una comissió d’avaluació econòmica de la Universitat de Lleida, que estudiï quines accions es poden emprendre per a revisar els contractes existents i futurs de subministrament de serveis (aigua, llum, etc...) amb criteris de sostenibilitat, proximitat i compromeses amb els valors democràtics.

● La Universitat de Lleida es solidaritza amb tots els civils ferits en les mobilitzacions d’aquesta setmana, en especial mesura al noi d’Artesa de Lleida que va perdre un ull degut a una pilota de goma, protocol d’actuació prohibit a Catalunya des de l’any 2014.

● I insta els òrgans de govern de la universitat a fer la màxima difusió pública d’aquesta declaració.
Acabat el torn de paraules, el claustre s'ha suspès durant mitja hora per a acordar un manifest conjunt, donat que les propostes 1 i 3 poden ser consensuades i acordades. En cas que no s'arribés a un acord, es votarien els punts i apartats per separat.
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre