x
Catalán Castellano
Regístrate | Iniciar sesión Regístrate Iniciar sesión
Menú Buscar
Buscador de la Hemeroteca
Segre Segre Premium

ESPECIAL

Pinell de Solsonès - Per un territori més connectat

  • SEGRE
Actualizada 17/08/2021 a las 11:43

Han dut a terme la major inversió feta al municipi per pavimentar els camins de les masies que ho han sol·licitat i hi resideixen

Vila Closa de Sant Climenç.

Vila Closa de Sant Climenç.

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Vila Closa de Sant Climenç.

Benjamí Puig, alcalde de Pinell de Solsonès.

Benjamí Puig, alcalde de Pinell de Solsonès.

Todas las imágenes y contenidos de SEGRE.com tiene derechos y no se permite su reproducción y/o copia sin autorización expresa.

© Benjamí Puig, alcalde de Pinell de Solsonès.

Bossòst
Comarca Superfície Gentilici Població web Festa Major
Solsonès 92 km2 Pinellencs 188 pinelldesolsones 24 de juny

Escut de Pinell de Solsonès.Un poblament dispers, amb múltiples masies, caracteritza el municipi del Pinell de Solsonès. D’aquí que la pandèmia “a nivell local no ha estat un greuge, com ha succeït a les grans capitals, ja que les famílies que han patit el Covid,han pogut fer vida normal dins del seu àmbit”, apunta l’alcalde, Benjamí Puig.

Malgrat les circumstàncies, el balanç de l’equip de govern és positiu en aquests dos primers anys de mandat.

“Tot i les restriccions econòmiques que hem patit més la pandèmia, hem pogut donar resposta a tots els problemes del municipi”. A banda de repartir gel hidroalcohòlic, mascaretes i termòmetres a tots els veïns, “s’ha dut a terme l’actuació més ambiciosa i la inversió més elevada que s’ha fet mai al municipi a petició dels veïns/es”, assenyala Puig.

Es tracta de la pavimentació de tots els camins de les masies “que ho han sol·licitat i que hi resideixen diàriament”.

L’Ajuntament ha aportat el 80% de la inversió, més la direcció tècnica, projecte i certificació de l’obra..

Projectem fer arribar a totes les masies internet de qualitat per tal de poder teletreballar i apostem per les energies solars per potenciar l’autoconsum

Hi ha, però, més projectes en cartera. Tot un repte és “fer arribar a totes les masies internet amb qualitat per tal de que es pugui fer teletreball”, explica l’alcalde. “El municipi és majoritàriament agrícola i ramader, i una bona connexió a internet facilitaria molt la feina i milloraria el dia a dia de la gent que vol viure en un municipi rural com el nostre”, argumenta.

D’altra banda, “ apostem per les energies alternatives, principalment les solars, per potenciar l’autoconsum en les llars i en les explotacions ramaderes”. I pretenen “continuar invertint arranjant els camins del municipi.

Projectes que ensopeguen amb l’escull d’un finançament sovint deficitari, alerta Puig. “Mai és suficient, depenem dels serveis tècnics del Consell Comarcal del Solsonès, en pocs anys se’ns ha triplicat el cost i a part els ingressos de l’ajuntament són els mateixos, no hi ha partides per sufragar aquestes despeses deficitàries”, afirma. Un exemple paradigmàtic és la recollida selectiva. “La tenim delegada al Consell Comarcal del Solsonès, se’ns ha quadruplicat el cost del servei, i no rebem ingressos de l’Agència Catalana de Residus ni de cap estament públic”, denuncia.

Que els propietaris lloguin o venguin les cases deshabitades i una línia d’ajuts per restaurar les masies ajudaria a combatre el desploblament

I caldrà veure com es gestionen els fons europeus per la reconstrucció Next Generation. “A hores d’ara, hem fet moltes reunions però no tenim clar cap on aniran aquests diners, suposem que cap a les energies alternatives, però no hi ha cap proposta en ferm sobre la taula”, reconeix Puig.

Pinell rau en un territori rural on el despoblament passa factura. N’hi ha solucions per frenar l’èxode. “En primer lloc, que els propietaris estiguin disposats a llogar o vendre les cases deshabitades”, proposa. D’altra, “que hi hagi una línia d’ajuts per restaurar les masies i potenciar que la gent s’arreli al municipi i no hagi de marxar”. Menys impediments urbanístics i simplificar la tramitació dels expedients, millores en telecomunicacions i millora en la xarxa viària, són altres mesures, apunta el responsable municipal.

Descubrir
Lo más...
segrecom Twitter

Opiniones sobre @segrecom

Envía tu mensaje
Segre
© SEGRE Calle del Riu, nº 6, 25007, Lleida Teléfono: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre