x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

GAS NATURAL

Incoenergy Solutions Group posa en servei la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

 • GPS
01/10/2021 a les 09:24
Aquesta és la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

Aquesta és la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Aquesta és la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

INCOENERGY SOLUTIONS GROUP és una empresa nascuda fa prop de tres anys que es dedica entre d’altres activitats, a la gestió d’instal·lacions de subministrament de gas natural vehicular i entre d’altres activitats, realitza la comercialització d’aquest a l’usuari final.

Incoenergy Solutions Group, en col·laboració amb el GEA ENERGIA CRIO, S.L (GECRIO), empresa lleidatana domiciliada a Balaguer, va posar en servei a mitjans del passat més d’agost la primera instal·lació de subministrament de gas natural comprimit i gas natural liquat de ús públic per a vehicles de la província de Lleida.

Aquesta instal·lació es troba ubicada a la sortida 462 de l’autovia A2, a la rotonda d’entrada al polígon de Torrefarrera. Es tracta d’una ubicació estratègica tant per la seva proximitat a la ciutat de Lleida com per l’accés des de l’autovia. A més a més en col·laboració a la benzinera annexa, s’ofereixen una sèrie de serveis com aparcaments, restaurant, etc.. per als transportistes i viatgers.

La col·laboració amb GEA ENERGIA CRIO, inclou un projecte CDTI amb una millora a la gestió de les emissions de gas natural. Aquesta planta ha de servir per aplicar noves tecnologies a les estacions de subministrament de GNL i GNC que s’estan construint al diferents mercats on GEA ENERGIA CRIO, S.L esta actualment implantat a diferents províncies i a les ciutats de Córdoba, Albacete, Ciudad Real, Madrid, Jerez de la Frontera etc, a nivell d’Europa a, França, Andorra, Portugal, Italia, i fora de la comunitat a la Rep. Dominicana, Xile.

La instal·lació de Lleida destaca a més per haver-se realitzat amb un disseny horitzontal i modular fruit d’anys d’investigació de GECRIO. Aquest disseny facilita el muntatge de la instal·lació fins al fet de que no és necessari realitzar obres prèvies ni cap condicionament de parcel·la i a més permet el canviar-la de lloc a posteriori si és necessari.

QUÈ ÉS EL GAS NATURAL VEHICULAR?

El gas natural és un gran conegut a Europa i al món en la lluita contra les emissions contaminants i en la millora energètica d'instal·lacions de generació elèctrica, instal·lacions industrials i fins i tot en les instal·lacions domèstiques. Des de fa uns anys, està a més cobrant vital importància en l'àmbit de la mobilitat on està penetrant amb força i constància en el ventall de combustibles disponibles per a automoció, sent avui dia, la millor alternativa quant a compromís entre reducció d'emissions, prestacions i estalvi que es pot trobar en el mercat als combustibles tradicionals.

El gas natural consisteix en una amalgama de gasos, en proporcions variables, però on el metà constitueix l'element principal amb un percentatge superior al 95%. També conté petites quantitats d'altres hidrocarburs i de gasos no hidrocarburs i la seva composició ve establerta a Espanya per la Resolució de 22 de setembre de 2011 de Direcció General de Política Energètica i Mines. Entre les característiques del gas natural destaquen l'absència de toxicitat, la seva menor densitat respecte a l'aire i la seva combustió totalment neta de la que els resultants són únicament CO2 en menor mesura i aigua.

Pel que fa a la utilització del gas natural a vehicles, el trobem en 2 estats físics o variants:

 1. GAS NATURAL COMPRIMIT. Gas natural en estat gasós comprimit i emmagatzemat al vehicle a 200 bar de pressió (estàndard europeu, a USA es fan servir pressions més altes) augmentat així en 200 vegades la densitat energètica (kilowatts per metre cúbic) respecte la pressió atmosferica. El procés de càrrega és molt senzill, motiu que el fa apte per a qualsevol tipologia de vehicle d’ús massiu com els turismes, furgonetes, etc. El gas natural comprimit es pot obtenir directament de la xarxa de gas soterrada, motiu pel que és idoni per als àmbits urbans i per a les flotes de serveis públics com la recollida de residus o el transport de persones.
 2. GAS NATURAL LIQUAT. Gas natural en estat líquid tal i com arriba en vaixells metaners als ports des de el lloc d’origen. Es transporta per carretera i/o ferrocarril al punt de consum on s’emmagatzema en dipòsit a l’estació de servei. El fet de liquar el gas a -160 °C fa que la seva densitat energètica es multipliqui per 600 respecte la pressió atmosfèrica i, per tant, 3 vegades més que la del GNC fent així que els vehicles que facin servir el gas natural d’aquesta forma augmentin la seva autonomia. Per altra banda, l’estar treballant amb un fluid criogènic fa que el GNL quedi restringit a l’ús professional com el transport de llarga distància on s’obtenen autonomies de fins a 1600 km amb vehicles amb idèntiques prestacions als de gasoil.

El Gas Natural Vehicular (GNV), en qualsevol de les seves variants com a gas natural comprimit o gas natural liquat, és avui dia l'alternativa real que, mantenint les prestacions i autonomies dels vehicles actuals, permet millorar la qualitat de l'aire de les ciutats ja que, comparat amb un cotxe de gasolina o dièsel, redueix en més d'un 85% les emissions d'òxids de nitrogen i en gairebé el 100% les partícules en suspensió, principal causa de problemes respiratoris en nens i ancians en entorns urbans derivats de la contaminació urbana. També redueixen un 24% les emissions de CO₂ pel que aquesta energia contribueix en la lluita contra el canvi climàtic.

De la mateixa manera, el gas natural és un combustible molt competitiu des del punt de vista econòmic ja que permet reduir el cost per quilòmetre recorregut més d’un 30% respecte al gasoil i entorn del 50% respecte la gasolina. La següent taula, publicada pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico al web ens permet veure la comparativa reial en cost per km recorregut amb altres tecnologies.

Aquesta és la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

El còmput d'aquests avantatges ambientals i econòmics unides al cada vegada més ampli catàleg de vehicles, fa que el GNV cada vegada cobri més importància, especialment en l'àmbit professional, tant per al transport de persones (taxi, bus, etc) com en el transport de mercaderies (furgonetes, tractores, etc).

Aquest conjunt de beneficis estan impulsant que, tant a Espanya com en la resta d'Europa, tant empreses com fabricants i administracions estiguin fent un gran esforç en el disseny i fabricació de nous models, en la creació d'infraestructura de proveïment de carburant i en l'adquisició de vehicles passant en els últims anys de ser pràcticament insignificants en el mercat a circular ja més de 25.000 unitats per Espanya, amb un creixement del 60% al 2019.

OPORTUNITAT DEL GNV: EL BIOMETÀ O GAS RENOVABLE

El gas natural vehicular és un combustible totalment compatible amb el biometà procedent del biogàs obtingut de la descomposició anaeròbica de la matèria orgànica present als residus sòlids urbans, les aigües residuals i els residus agrícoles, ramaders i forestals. Aquest biometà, degut a que prové de residus es considera 100% renovable.

Per a poder utilitzar aquest biogàs com a combustible en automoció s'ha de sotmetre a un procés conegut com “upgrading” o enriquiment. És un procés de purificació en el qual es duu a terme l'eliminació de diferents components com el CO₂, l'aigua, l'oxigen i el nitrogen obtenint així biometà amb un alt índex de metà i sense impureses, apte per a injectar en la xarxa de gas o per a ser subministrat a vehicles en forma de GNV.

El biometà és considerat en l'actualitat l'única alternativa renovable al gas natural. El seu desenvolupament suposa:

 • Complir amb els objectius climàtics de la Unió Europea derivats de l'Acord de Paris ja que és un combustible amb balanç zero en emissions de CO₂.
 • Millorar la gestió mediambiental dels residus agraris, ramaders, agroindustrials, fangs de depuradora d'aigües residuals (Edar), residus sòlids urbans (RSU), fomentant l'economia circular.
 • Donar suport al desenvolupament rural i la fixació d'ocupació i població en entorns agrícoles i ramaders on se situen moltes de les plantes de biogàs.

En ocasions ja es parla del biometà com a “gas km-0” ja que permet ser consumit al mateix punt de producció alimentant plantes de generació elèctrica, vehicles o d’altres.

Pel que fa a l'aprofitament del biogàs com a combustible per a automòbils, comentar que a Espanya es troba en estat molt embrionari amb projectes demostratius com el realitzat a Pamplona amb la seva flota d'autobusos o els duts a terme per SEAT i Aqualia a Jerez on s'aprofita el biometà procedent de la planta de tractament d'aigües o el de la planta agropecuària de Vila-sana (Lleida) Porgaporcs on es subministra als seus vehicles biogàs procedent de la descomposició de purins.

En aquesta línia de treball, a Espanya s’està treballant per a adaptar la legislació de cara a afavorir la injecció en xarxa de biogàs impulsant així el consumeix d'aquest en estacions de GNC connectades a xarxa.

Pel que fa al BioGNL, si bé es considera que la liqüefacció és un dels mètodes més eficients per a realitzar aquest procés de “upgrading” del biogàs, actualment és un producte que es troba en una fase molt experimental. Fruit d'això, neix el consorci europeu BioLNG Euronet, amb l'objectiu de crear una xarxa de productors de BioGNL així com d'estacions per al subministrament d'aquest.

Respecte a Europa, la realitat és ben diferent, especialment quant al GNC on ja hi ha països com Suïssa o França entre d’altres on és possible subministra GNC d'origen “bio” en estacions públiques i/o privades on s'utilitza en flotes de serveis públics com a autobusos urbans o recollida de residus a més de per comercialitzar a clients particulars. Actualment existeixen més de 18.000 plantes en funcionament de les quals s'obté 63.511 GWh de biogàs, que equivaldrien al consum anual de més de 150.000 camions.

A nivell global, segons l'informe Outlook for biogas and biomethane: Prospects for organic growth publicat per l'Agència Internacional de l'Energia al març de 2020, s'espera que el biogàs i el biometà siguin capaços de cobrir en 2040 el 20% de la demanda mundial de gas de la qual actualment es cobreix escassament el 0,5%.

L’HIDROGEN

Així com el biometà es pot considerar ja una realitat, els dos darrers anys ha agafat molta embranzida l’hidrogen que s’espera que tingui molta importància de cara a l’horitzó 2030 especialment a la mobilitat ja que no es creu que l’electrificació pugui solucionar les diferents problemàtiques de mobilitat com per exemple el transport de llarga distància de mercaderies o viatgers. L’hidrogen s’obté, entre d’altres tecnologies, per la descomposició del metà o gas natural i ja hi ha equips que es poden instal·lar tot seguit d’estacions de GNL i GNC per vehicles i que permeten aprofitar parcialment aquesta infraestructura per subministrar hidrogen a vehicles.

APORTACIÓ DEL PROJECTE A LLEIDA

El punt de subministrament de GNV pot aportar a la regió importants beneficis com detallem a continuació:

- SITUAR LLEIDA AL MAPA EUROPEU DEL GNV. Com ja s’ha comentat anteriorment, a Europa només hi ha actualment 350 estacions de subministrament de GNL per a camions i allà on es situen el punt es converteix en un important nus de consum de combustible alternatiu ja que les empreses de l’entorn aposten pel mateix. En aquest cas en concret es dona la situació que IKEA, empresa que representa un pes molt important dins la mobilitat del polígon, és un dels principals prescriptors del combustible. Aquest punt serà el número 13 dels que s’instal·len a Catalunya com ja s’ha dit, el primer de la província de Lleida.

Aquesta és la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

- REDUCCIÓ EMISSIONS CONTAMINANTS. La instal·lació de planta de GNV a Lleida tindrà efectes pel que fa a la reducció d’emissions tant a nivell global com a nivell local mitigant així la contribució a l’escalfament global i, sobretot, millorant la qualitat de l’aire del municipi. Pel que fa a l’escalfament global, s’estima que durant els 15 anys de vida de la instal·lació, contribuirà a la reducció d’emissions de CO2 de més de 30.000 Tn. En quant a la millora de la qualitat de l’aire al municipi i voltants, les reduccions d’emissions contaminants són més que evidents:

 • Caiguda d’emissions de NOx de pràcticament 660.000 tones respecte a les produïdes per vehicles equivalents consumint dièsel, un 96% menys.
 • Reducció de més de 20.400 Tones de partícules suspeses a l’aire respecte les que es produirien en les mateixes condicions amb vehicles dièsel que en valor relatiu suposa pràcticament un descens del 95%.
 • Eliminació d’altres contaminants com el sofre.

APLICACIONS PER A SERVEIS MUNICIPALS

A més del benefici que pot aportar en quant a us privat per a camions, turismes i furgonetes, el punt de subministrament de GNV també pot ser una font de subministrament de gas per a serveis municipals o de la zona com per exemple:

 • POLICIA LOCAL. Els vehicles de turisme de GNC s’adapten perfectament a les necessitat d’espai i prestacions dels cossos policials com prova que ja la Policia Local de Madrid, els Mossos d’Esquadra o la Guàrdia Civil optin per aquest combustible.

Aquesta és la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

 • RECOLLIDA DE RESIDUS. La recollida de residus és potser l’aplicació més coneguda per al GNC en l’àmbit municipal i/o comarcal. Només a Catalunya ja tenim multitud de casos d’èxit com els camions de Barcelona, Consell Comarcal del Gironès, Igualada, Viladecans, El Prat, Gavà, Castelldefels, Hospitalet de Llobregat, Lleida, Reus, etc.

Aquesta és la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

Així mateix, comentar que no només els grans camions de recollida de residus funcionen amb aquest combustible si no que també es poden trobar porters i escombradores.

 • TRANSPORT DE VIATGERS. Una altra de les aplicacions més conegudes del GNC a l’àmbit urbà és el transport de viatgers com així proven les flotes de Barcelona, Girona o en menor mesura, Figueres. Cal recordar l’especial importància que pot arribar a assolir el biometà en aquest àmbit ja que es podria arribar a la conclusió que els vehicles de serveis podrien funcionar amb el combustible generat pels propis habitants com ja s’està provant amb èxit a Pamplona.

Aquesta és la primera estació de gas natural vehicular de Lleida

Temes relacionats
Comenta el contingut

Descobrir
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre