x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

CIUTADANIA

El projecte “Smartbox” guanya el concurs d'idees per reformar el Palau de Vidre

Actualitzada 08/06/2019 a les 12:35
Proposa obrir-lo als Camps Elisis, amb un major ús ciutadà
Imatge d’arxiu del Palau de Vidre, situat als Camps Elisis.

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Imatge d'arxiu del Palau de Vidre, situat als Camps Elisis.

SEGRE

La Fundació del Paisatge de Lleida conclou la segona edició del Programa Espais Singulars donant a conèixer el veredicte del jurat del concurs d’idees d’arquitectura per la intervenció en l’àmbit del Palau de Vidre. El projecte triat du per lema “Smartbox. El desfibrilador arquitectònic” i es caracteritza per la simplificació dels elements que conformen l’edifici, amb espais diàfans que s’obren als Camps Elisis amb nous accessos més amables, i per la multiplicitat i flexibilitat dels seus usos. És obra de Fabric Office SLP, societat formada pels arquitectes Javier Hernani López i Pedro García Figuera.

El jurat ha valorat “la proposta de conservar la netedat de l’edifici amb una estudiada col·locació dels accessos i una proposta d’usos d’acord amb les conclusions dels tallers” participatius endegats per la Fundació del Paisatge.

El document planteja com a punt clau de la intervenció el fet de dotar a l’edifici d’una activitat diària que permeti, per una banda, fer que el veïnat se’l senti seu i, per l’altra, asseguri el seu correcte manteniment. Per aquest motiu es planteja que la primera planta de l’edifici aculli una incubadora d’empreses i la seu d’entitats veïnals, amb l’objectiu que funcionin com un node d’activitat constant dins del parc dels Camps Elisis.

Pel que fa a la planta baixa, es proposa mantenir-la com un espai diàfan i polivalent, amb un ús regular com a pista poliesportiva, però compatible a la vegada amb altres grans esdeveniments. Així s’aconsegueix que aquest espai tingui també una activitat diària i se’l posa en relació amb l’activitat esportiva que ja hi ha actualment al seu entorn, especialment a la canalització del riu.

La intervenció dona una especial importància a la modificació dels accessos a l’edifici, eliminant els actuals, “que no funcionen adequadament i resten qualitat arquitectònica a l’estructura de l’edifici” i plantejant-ne de nous a les façanes laterals, que alteren el perímetre de l’immoble. “Els nous accessos doten l’edifici d’espais de transició entre l’interior i l’exterior amb una dimensió adequada per tal de distribuir i canalitzar els fluxos cap a les diferents activitats”, destaca el projecte. A més, s’allibera així el cos central de l’edifici d’obstacles, com instal·lacions i escales, fet que permet “ressaltar la qualitat arquitectònica interior de la seva estructura de formigó i l’amplitud i monumentalitat de l’espai diàfan de què disposa”.

El projecte planteja com a problemàtiques a abordar amb la intervenció arquitectònica la degradació del Palau de Vidre per la manca d’activitat permanent, que fa que la ciutadania se senti aliena a l’edifici i que no fa justícia a la seva qualitat arquitectònica; la seva manca d’integració en l’entorn dels Camps Elisis; i un funcionament inadequat dels accessos i espais de circulació.

El jurat, que es va reunir el passat 10 de maig, també ha triat com a finalistes els projectes Tangent, de l’arquitecte Jaume Farreny Morancho, i Llera Cultural, de les professionals Agnès Guasch Mercadé i Sandra Alcázar Torrecillas. El guardó està dotat amb 3.000 euros per al guanyador i amb 1.500 euros per a cadascun dels dos finalistes.

El veredicte ha tingut en compte les conclusions proposades als tallers participatius que es van dur a terme al mes de març per copsar l’opinió de la ciutadania sobre aquest projecte emblemàtic. A més, de l’11 d’abril al 3 de maig, els deu projectes admesos al concurs van ser exposats al vestíbul de la Demarcació de Lleida del COAC i a la web d’Urbanisme de la Paeria, perquè la ciutadania pogués votar-los.

El jurat ha estat presidit per la tinent d’alcalde i vicepresidenta de la Fundació del Paisatge de Lleida, Montse Parra, i ha comptat també amb la participació dels tècnics municipals Joan Blanch i Esther Fanlo, el membre de la Junta Directiva del COAC de Lleida Ramon Llobera i l’arquitecte membre de la Borsa de Jurats de COAC Julio Mejón.

El Palau de Vidre, construït l’any 1965, és obra de l’enginyer Josep Maria Cots Massana. Es tracta d’un edifici singular amb un volum molt contundent emmarcat en el corrent brutalista que es fa molt evident en les façanes principal i posterior, en les quals destaca l’estructura potent de formigó vist amb elements geomètrics i simètrics.  

Temes relacionats
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre