x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

L'equip de govern de la Paeria quantifica en 175 milions d'euros el deute municipal

Actualitzada 16/09/2019 a les 16:18
Denuncia que es va trobar amb partides del pressupost 2019 executades "en un 90 i un 100%" i amb factures sense consignació als comptes
L'alcalde ha comparegut acompanyat dels portaveus dels tres grups que formen el Govern municipal i la regidora d'Hisenda.

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© El paer en cap ha comparegut acompanyat dels portaveus dels tres grups que formen el Govern municipal i la regidora d'Hisenda.

Javi Martín / Ajuntament de Lleida
 
Declaracions de Miquel Pueyo
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, reconeix que la situació econòmica de la Paeria "limita" la capacitat d'actuació dels pròxims anys i expressa el compromís de buscar solucions per "recuperar l'equilibri financer".L'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida d'ERC, JxCat i el Comú quantifica en uns 175 milions d'euros el deute municipal, sumant al de la Paeria el de l'EMU i el Parc Científic, xifra que suposa una ràtio d'endeutament del 106,76% sobre els ingressos corrents. Així mateix, ha ressaltat que al juliol es va trobar que més del 70% del pressupost del 2019 ja estava executat, "amb partides exhaurides al 90 i, fins i tot, al 100%" i, a més "amb compromisos adquirits sense partida pressupostària".

L'alcalde Miquel Pueyo considera que la situació econòmica "és greu però no crítica" i ha reconegut que "limita" la capacitat d'actuació municipal de l'actual i dels pròxims exercicis. En aquest sentit, la Paeria emprendrà diferents actuacions per "recuperar l'equilibri financer" tot i que Pueyo ha descartat un increment de la pressió fiscal a les famílies lleidatanes. 

La càrrega financera que l'Ajuntament de Lleida ha d'assumir l'any 2019 és de 33,7 milions d'euros. En concret, la Paeria ha de fer front a gairebé 11,5 milions d'euros, dels quals 9,3 milions són per amortitzar el deute i 2.230.933 per interessos. En el cas de l'EMU, la carrega financera per aquest exercici ascendeix a 6,7 milions d'euros, dels quals 1,4 milions són per amortització i 1,5 milions per interessos. Els altres 3,8 milions estan en procés de refinançament. El Parc Científic ha de fer front aquest exercici a 15,4 milions d'euros, dels quals 200.000 són per amortització i 200.000 per interessos. La resta, 15 milions d'euros també estan en procés de refinançament, ja que no hi havia previsió al pressupost.

D'aquesta manera, els 33,7 milions d'euros de despesa financera per aquest 2019 corresponen a amortització de capital (10,9 milions), interessos (4 milions) i a la necessitat d'un nou refinançament per impossibilitat de fer-los-hi front, per manca de pressupost (18,8 milions).
Refinançament de deute del Parc Científic
El govern de la Paeria ha destacat l'aposta pel PCiTAL i, així, per garantir la seva continuïtat. En aquest sentit, l'equip de govern ha començat a treballar per aconseguir una reestructuració del deute a llarg termini, que permeti pagar-lo amb un nou pla de finançament. També ha reclamat el suport d'altres institucions amb el parc científic.
La Paeria detecta suposades "irregularitats comptables" a l'EMU
Pel que fa a l'EMU, la voluntat del govern de la Paeria és reforçar la gestió de l'habitatge, per donar-li "una dimensió real al parc d'habitatge públic". Perquè els 241 habitatges que gestiona actualment l'EMU "són insuficients", segons el tinent d'alcalde i president de d'aquesta empresa municipal, Sergi Talamonte. Així mateix, Pifarré ha criticat que l'EMU "s'ha utilitzat per finançar obres del desenvolupament urbanístic que la Paeria no podia fer a causa del seu endeutament". "Aquest fet explica l'actual deute milionari que arrossega i què ha posat en risc la viabilitat de l'empresa i la funció social que tenia", ha assenyalat la responsable municipal.

"L'elevat deute i la dependència actual de la Paeria" per a la seva viabilitat diària, amb una subvenció anual per a l'explotació de 3,5 milions d'euros, més un crèdit participatiu, fa que el govern municipal estigui estudiant i analitzant la viabilitat i funcions de l'EMU", ha dit Pifarré. Així, la Paeria durà a terme "una revisió profunda" de l'estat financer de l'empresa, ja que també "s'han detectat irregularitats comptables, que així ho aconsellen", segons ha exposat la regidora d'Hisenda.
Més del 70% del pressupost 2019 executat al juliol
A banda de les hipoteques amb entitats financeres a mitjà i llarg termini, producte de l'endeutament de l'Ajuntament, el nou govern municipal ha trobat una altra "hipoteca" més immediata, segons Montse Pifarré, que és l'estat d'execució del pressupost 2019. El govern municipal ha criticat que en arribar a la Paeria es va trobar al juliol amb més d'un 70% del pressupost executat i "amb partides exhaurides en un 90% i, fins i tot, en un 100%", a més de factures pendents de pagament no pressupostades. Això condiciona "el marge de maniobra" de l'actual govern poder acabar l'exercici, segons ha assenyalat Pifarré. És el cas d'àmbits com els de Foment de l'ocupació (100%), Activitat agrícola i ramadera (99%), Educació (95%), Medi Ambient (93%), Cultura (90%) o Serveis Socials (88%).

Pel que fa a partides concretes, Pifarré ha destacat la partida prevista per a festes populars, que tenia una dotació pressupostària de 900.000 euros i que "està totalment exhaurida". "Haurem d'assumir les Festes de Tardor sense ni un sol euro i, a més, amb 10.000 euros de factures de la Festa Major de Maig pendents". En l'àrea de Relacions exteriors, Coordinació i Organització institucional al juliol ja s'havia executat més d'un 95% del pressupost i "amb factures al calaix, sobretot de protocol, pendents de pagament per valor de més de 40.000 euros", i a Comunicació "hi ha més de 140.000 euros pendents de pagar", ha explicat la responsable municipal. Pifarré també ha detallat que "no s'havia pressupostat el vestuari per als nous agents de la Guàrdia Urbana", uns 60.000 euros.

En Urbanisme, l'execució del pressupost se situa entorn del 85%. En aquest àmbit, Pifarré ha denunciat que el pressupost del 2019 preveia uns ingressos d'uns 6 milions d'euros per la venda de terrenys i "no s'ha arribat ni a 300.000 euros". També ha lamentat que un projecte com el Pla de Barris de Noguerola, subvencionat en un 50% per la Generalitat, "no s'han materialitat actuacions per la impossibilitat de disposar de l'altre 50% que havia d'aportar la Paeria".
la situació financera "limita" l'acció de govern actual i futura

L'alcalde Miquel Pueyo ha expressat el compromís de transparència del govern d'ERC, JxCat i Comú a l'hora de donar a conèixer aquestes dades i ha lamentat que "s'han vist confirmades les sospites" que tenien sobre la situació de les finances municipals. Així, ha manifestat la "preocupació" que això genera a l'actual govern de la Paeria, ja que les conseqüències "afectaran la gestió municipal i la capacitat inversora actual i futura".

Pueyo ha convidat a la resta de grups municipals a fer pinya amb l'equip de govern per afrontar plegats la situació econòmica, que ha qualificat de "greu, però no crítica". "El que expliquem no va contra ningú" sinó que "és un exercici de responsabilitat, transparència i un compromís amb la ciutadania, però les coses són com són", ha dit. Davant aquesta situació financera i l'"enorme" deute, l'alcalde s'ha mostrat convençut de la capacitat del govern municipal "de revertir la situació sense haver de retallar els drets dels ciutadans i sense generar més deute".

Per tal recuperar l'equilibri financer i millorar la gestió econòmica de la Paeria, Pueyo ha posat com a receptes l'estalvi en despeses "supèrflues"; buscar la manera d'incrementar els ingressos, i ser "escrupolosos amb la despesa, ajustant partides, revisant concursos i sent exigents amb els contractes", al marge de refinançar l'endeutament d'organismes dependents. L'alcalde ha descartat, però, un increment d'impostos i taxes municipals però si ha dit que caldrà "garantir l'eficàcia en la seva recaptació".
Auditories
Al marge de les auditories a què estan sotmeses les administracions públiques pels òrgans de control que marca la llei, l'Ajuntament de Lleida va iniciar dijous passat la licitació d'auditories financeres externes de diverses entitats i organismes autònoms municipals, que va aglutinar en dos lots.

En el primer, s'inclouen Turisme de Lleida, Parc Científic i Tecnològic, Fundació Lleida 21, Fundació Paisatge Urbà, Fundació Teatre de la Llotja, Centre de Negocis i Convencions, SA i Llotja Agropecuària Mercolleida. SA. En el segon lot, s'estudiaran les concessions de serveis públics que afecten l'abastament d'aigua i sanejament (Aigües de Lleida); el transport urbà de viatgers (Autobusos de Lleida), i la neteja viaria, recollida i transports de residus urbans (Ilnet).
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre