x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

PATROCINAT

Jordi Giné, CEO d'ILERNA: “Gràcies a les més de 240 empreses lleidatanes que confien en els alumnes per a les pràctiques”

Actualitzada 12/09/2023 a les 10:44

Empresa lleidatana de referència en Formació Professional i que des de fa més de cinc anys no para de créixer i expandir-se fora de Catalunya

Jordi Giné, CEO d'ILER NA, en un dels onze centres que té el grup educatiu a Espanya

Grup Ilerna

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Jordi Giné, CEO d'ILER NA, en un dels onze centres que té el grup educatiu a Espanya

En els últims anys, s’ha produït un creixement sense precedents de la formació professional i en la trajectòria del Grup ILERNA. Estem davant d’un canvi de model educatiu?
Segons la meua opinió, la Formació Professional ha sabut donar resposta a les demandes d’un mercat laboral que en els últims anys ha ressaltat les conseqüències de la profunda desconnexió que hi ha hagut entre les necessitats de les empreses i el model educatiu. Per sort, és una cosa que s’ha convertit en una qüestió vital per al país, no només aquí, sinó a tot Europa, i estem molt contents dels passos que es van fent per tornar a connectar amb les necessitats reals del món laboral. Més que un canvi de model educatiu, diria que ens trobem davant d’un canvi de mentalitat que, sens dubte, està contribuint a resoldre un dels problemes estructurals del mercat de treball al nostre país, que no és cap altre que la falta de personal qualificat per cobrir determinats perfils quan existeixen taxes d’atur juvenil considerables.

Quin paper juguen en aquest canvi de mentalitat els centres formatius com ILERNA?
Des del principi, el nostre objectiu ha estat donar solucions a les diferents realitats de milers de persones que volen incorporar-se a aquest mercat laboral, i, a més, fer-ho amb garanties. El que tenen en comú tots els nostres alumnes és que busquen una formació de qualitat, eminentment pràctica i que els capaciti per accedir a una ocupació qualificada en el menor temps possible. Però després d’aquest denominador comú hi ha casuístiques molt diferents. Joves que busquen la seua primera ocupació, professionals que volen canviar de sector o persones que, per diferents circumstàncies, no han pogut formar-se en el passat i busquen fer-ho avui. A tots ells hem d’oferir-los una solució, i per això hem impulsat tres tipus de formació: presencial, semipresencial i online.

La nova Llei d’FP implica canvis nombrosos en el model d’ensenyament que busquen potenciar la inserció laboral i la formació continuada de joves i adults. Quina valoració té sobre això?
Des del nostre punt de vista, la nova Llei ajudarà a dinamitzar la formació professional, a establir de forma més clara les passarel·les entre Universitat i FP i, sobretot, a aclarir aspectes pel que fa a la formació professional a distància. Tot això, sense oblidar que la nova llei estableix de forma patent l’obligació de col·laboració entre totes les comunitats autònomes per a benefici dels alumnes, i busca homogeneïtzar en profunditat el sistema general de l’FP, sent aquesta una reclamació que naix tant dels centres educatius com de les empreses. Pensem a més que és un primer pas en la direcció correcta, però que no hauria de ser l’últim. Si se’ns pregunta sobre possibles millores, creiem que encara hi ha marge de millora i haver entrat més en l’aplicació de més tecnologia en les avaluacions, per posar un exemple. Tanmateix, no hi ha dubte que amb aquesta llei es reafirma la importància de la formació professional en el futur del nostre teixit productiu i també del sistema educatiu.

Creu que la nova llei trencarà aquesta dicotomia existent entre la universitat i l’FP, en el sentit que l’FP és com la germana pobra del sistema educatiu superior?
La formació professional ja fa anys que va deixar de ser “la germana pobra” de la Universitat. Cada dia són més els alumnes que estudien una FPhavent fet una carrera o grau universitari. De fet, a ILERNA aproximadament un 30% dels nostres alumnes online són estudiants universitaris. D’altra banda, una marcada diferència respecte al passat rau que molts dels nostres alumnes van a la universitat a l’acabar els seus estudis d’FP amb nosaltres. Ara bé, en possessió ja d’un títol, amb un treball “sota el braç” i amb bastantes assignatures d’Universitat convalidades. L’FP és molt diferent de la Universitat. L’FP és treball, i està pensada i dissenyada per a una ràpida inserció al món laboral. En la formació professional ajudem a formar les persones que demanden “ja” el mercat laboral. L’FP és sinònim d’ocupació, només s’ha de mirar les xifres: la taxa d’ocupabilitat de la formació professional és d’un 42,2%, superior a la universitària, segons els últims estudis realitzats pel SEPE. La Universitat, per la seua part, està més centrada en l’estudi i en la investigació. És lògic, tenint en compte que una formació professional dura dos anys màxim i un grau universitari, quatre anys. Tanmateix, són dos coses complementàries, i així és com es percep en els nostres centres quan ens venen a preguntar els futurs alumnes.

Alumnes dILER NA estudiants del grau mitjà de TècnicAlumnes d’ILERNA estudiants del grau mitjà de Tècnic / Grup Ilerna

Quines són les expectatives i demandes per a la formació professional en el futur?
La formació professional necessita un diàleg més gran entre centres educatius, administració i empreses. És indispensable abordar de maneraconjunta les necessitats del mercat laboral i les opcions que ofereix i, sobretot, què pot oferir l’FP a canvi. No és lògic que tinguem xifres altes d’atur i persones que volen treballar. A Grup ILERNA ens comprometem a millorar constantment l’experiència educativa del nostre alumnat. Per això, des del centre hem implementat diverses mesures per ajustar el nostre model d’ensenyament a la realitat del mercat laboral, però també a les necessitats de l’alumnat. Entre les novetats que llancem aquest curs 2023-2024 i que busquen optimitzar l’experiència d’aprenentatge dels nostres alumnes, hem llançat una nova plataforma virtual més intuïtiva i encara més senzilla en el seu maneig que millorarà encara més l’experiència de l’alumne. Des del nostre campus virtual, els alumnes d’FP a distància poden assistir a les videoclasses, consultar el material didàctic, contactar amb el professorat i, en definitiva, tenir accés a tota la documentació i processos educatius disponibles a tota hora perquè estudiïn on i quan vulguin.

Quines són les previsions per als propers anys?
Són bones. En un món que evoluciona a la velocitat de l’actual, la formació professional és sempre un aliat. La nostra capacitat d’adaptació és enorme, com s’ha demostrat al llarg de la història. Sempre enfocat al mercat laboral. De fet, hi ha previsions que assenyalen que en els propers anys es registraran més de dos milions d’oportunitats de treball per a titulats en Formació Professional. Una oportunitat que, amb tota seguretat, aprofitarem a través de la formació del millor talent possible.

I a Lleida?
Fa molts anys que som a la ciutat i hi estem molt a gust perquè som de Lleida i vam nàixer a Lleida. A la ciutat tenim l’honor de comptar amb la confiança de més de 1.100 alumnes i més de 240 empreses capdavanteres que permeten als nostres alumnes realitzar les seues pràctiques professionals. Estem molt orgullosos de dir que som de Lleida i promocionar la ciutat des de fa més de 50 anys, i desitgem continuar desenvolupant aquesta tasca per molts més anys

Temes relacionats
Comenta el contingut

Descobrir
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre